Captanul - Ftalimida

Captan este, de asemenea, numele comun pentru etantiol sau etil mercaptan, folosit ca odorizant pentru gaze naturale si livrarea propanului lichid pentru a ajuta la identificarea scurgerilor.

Captanul este un pesticid uz general (PUG), care apartine clasei ftalimida de fungicide. Deși poate fi aplicat ca atare, captanul este adesea adaugat ca o componenta a altor amestecuri de pesticide. Acesta este folosit pentru a controla bolile pe o serie de fructe si legume, precum si plante ornamentale. De asemenea, imbunatateste aspectul exterior al multor fructe, facandu-le mai luminoase si mai sanatoase, ca aspect. Captanul este utilizat de atat de producatorii de materii agricole si horticole, dar si de cei casnici si este de multe ori aplicat in timpul productiei de mere, struguri, prun, tomate, castraveti, ceapa etc.

Captan fost adaugat anterior in grupa B2, probabil agent cancerigen uman, de catre Agentia de Protectie a Mediului din SUA (EPA), dar a fost reclasificat in 2004. Avand in vedere ca modul de actiune a fost stabilit ca un raspuns proliferativ (in urma cercetarilor pe soareci) dupa ce s-au observat vilozitati intestinale perturbate. Prin urmare, captanul a fost considerat ca nu cauzeaza tumori la doze care nu irita intestinul. EPA prevede acum, captanul are potential cancerigen in urma expunerii la doze mari care cauzeaza citotoxicitate si hiperplazia celulelor regerative. Aceste doze de captan au valori cu mult mai mari decat cele intalnite in consumul uman sau intalnite de persoanele fizice in mediile profesionale sau rezidentiale. Prin urmare, captanul nu prezinta riscul de a fi agent cancerigen uman, nici nu prezinta riscuri de cancer atunci cand este utilizat in conformitate cu instructiunile mentionate pe etichetele produselor aprobate. O reclasificare similara a fost facuta pentru folpetului, fungicid din aceeasi clasa cu captanul, care imparte un mecanism comun de toxicitate. Un element cheie pentru captan (si folpet) este ca aceste fungicide nu sunt mutagenice in vivo, adica ele nu sunt mutagene la animale intacte.

Privitor la utilzarea lui in agricultura, captanul este un fungicid de contact cu actiune preventiva si protectiva impotriva unui spectru larg de ciuperci fitopatogene, cu aplicare in perioada de vegetatie. Acest fungicid actioneaza prin blocarea proceselor de respiratie si diviziune celulara ale agentilor patogeni. In functie de conditiile climatice, captanul are o remanenta de 7- 20 zile pe planta. Favorizeaza cicatrizarea ranilor provocate de unii agenti externi.