Folpetul - Ftalimida

Folpetul (nume ISO) este un fungicid de contact ce apartine grupei ftalimide, cum ar fi captafol si captan. In stare pura, apare sub forma de cristale incolore. Din punct de vedere tehnic, folpetul are o puritate de cel putin 94% (pentru Uniunea Europeana; pentru FAO, aceasta este de 86%).

Folpet a fost lansat la inceputul anilor '50, ai secolului 20. In 1989, consumul la nivel mondial a fost estimat la peste 5.000 de tone. Marcile sub care este comercializat includ Folpan (Makhteshim Agan International), Acryptan (Bayer) si Folfal (CMPA). In Franța, este numit folpel materie.

Folpetul este ca o dispersie apoasa si este pulverizat pe frunze. Este folosit impotriva mai multor fungi. In Europa este utilizat in principal in cultirile de de grau, rosii sau vita de vie.

Folpetul este, de asemenea, adaugat la obtinerea vopselelor si a unor plastice, dar in concentratii mici.

Folpetul are o toxicitate acuta scazuta la mamifere. Are o toxicitate redusa pentru pasari si albine si este moderat toxic pentru pesti, nevertebrate acvatice, alge si rame.

Folpetul este foarte iritant pentru ochi si la contacte repetate sau contactul prelungit poate provoca sensibilizarea pielii.

In testele pe termen lung folpet s-a dovedit a fi cancerigen la șoareci (dar nu la șobolani). Folpetul este considerat pe această baza ca un posibil cancerigen uman.

Doza zilnică admisă (DZA) de folpet a fost stabilita la 0,1 mg per kilogram de greutate corporală pe zi. LMR (limitele maxime de reziduuri) de 5, 3 și 0,05 mg / kg au fost, prin urmare, propuse pentru struguri, roșii și grâu .