Metalaxyl - Fenilamida

Metalaxylul este o fenilamida fungica cu actiune sistemica. Denumirea chimica este metil-N-metoxiacetil-N-2,6xilil-DL alaninat. Metalaxylul este folosit pentru a controla Pythium-ul dintr-o serie de culturi vegetale si Phitophora din mazare. Metalaxil-M este denumirea comercială a stereoizomer optic pur.

Este ingredientul activ din agentul de tratare a semințelor Apron XL LS.
 
Fungicidul a suferit probleme de rezistenta severe. Fungicidul a fost comercializat pentru utilizare impotriva Phytophthora infestans. Cu toate acestea, in vara anului 1980, in Republica Irlandeza, recolta a fost devastata de o epidemie de taciune de cartofi, după aparand o tulpina rezistenta de Oomycete. Fermierii irlandezi mai tarziu a dat in judecata cu succes compania pentru pierderile lor.
Limitele maxime de reziduuri de pesticide pentru UE / Marea Britanie sunt stabilite la 0,5 mg / kg pentru portocale și 1,0 mg / kg pentru mere.
In cultura vitei de vie, acesta este folosit pentru combaterea manei vitei de vie (Plasmopora viticola), avand actiune preventiva si curativa. Metalaxilul este foarte mobil in planta, asigurand o buna protectie atat a vechilor, cat si a noilor cresteri survenite dupa aplicarea tratamentului.