Triadimenol - Triazoli - Conazol

Un triazol (Htrz) se refera la una din perechile de compuși chimici izomerici cu formula molecula C2H3N3, avand un inel cu cinci atomi de doi atomi de carbon si trei atomi de azot.

Medicamentele pe baza de triazol antifungice sunt fluconazol, isavuconazole, itraconazol, voriconazol, pramiconazole, ravuconazole și posaconazol.
 
Fungicidele fitosanitare pe baza de triazol includ epoxiconazol, triadimenol, propiconazol, metconazol, ciproconazol, tebuconazol, flusilazol si paclobutrazol.

Benzotriazol este folosit in fotografie pe post de controlor si supersor de ceata.

Datorita cresterii rezistentei patogenilor plantelor la fungicidele din clasa strobilurinelor, controlul ciupercilor, precum ar fi Septoria tritici sau Gibberella zeae, se bazează foarte mult pe triazoli.


Cicloaditia azidei alchinice Huisgen este o reactie usoara si selectiva care ofera 1,2,3-triazoli ca produse. Reactia a fost utilizata pe scara larga in chimie bioortogonala si in sinteza organica. Triazolii sunt grupari functionale relativ stabile si legaturile de triazol pot fi folosite intr-o varietate de aplicatii (de exemplu, inlocuirea fosfatului de baza din ADN.
Triadimenolul confera plantelor tratate protectie mai ales impotriva fainarilor si ruginilor. Are efect rapid, preventiv, curativ si eradicant si manifesta actiune reziduala de lunga durata.
Se aplica la aparitia primelor simptome sau preventiv, cand conditiile climatice sunt favorabile declansarii infectiilor. La cereale se recomanda folosirea la primele tratamente, dupa pornirea in vegetatie, pentru prevenirea infectiilor de fainare si rugina.