Mancozebul - Ditiocarbamat

Mancozebul este un fungicid de contact, cu spectru deosebit de larg de actiune, utilizat in culturile de vita de vie, cartof, tomate, castraveti, ceapa, pomi fructiferi, hamei, etc. Este cel mai folosit fungicid pe plan mondial, omologat pentru combaterea a mai mult de 400 de boli in peste 70 de culturi. Prin modelul de actiune multisite (intrerupe activitatea enzimatica in 6 puncte diferite), impiedica aparitia fenomenului de rezistenta la patogen.

Mancozebul se aplica preventiv, in conditii favorabile atacului de mana sau alti agenti patogeni si poate fi utilizat de-a lungul intregii perioade cu risc de atac. Intervalul de timp intre tratamente este de 7-10 zile, in functie de gradul de atac si de cultura. Combaterea optima a bolilor se realizeaza cand procesul se aplica in cadrul unui program preventiv de tratamente repetate in timpul perioadei de vegetatie. Acest fungicid este partenerul ideal in combinatii cu fungicide sistemice, penetrante. Volumul de apa utilizat pentru prepararea solutiei de stropit este corespunzator culturii la care se aplica tratamentul si depinde de stadiul de dezvoltare al culturii. 

Timpul de pauza pana la recoltare: 7 zile - cartof, 3 - zile tomate, 28 zile - pomi fructiferi si vita de vie 

Mancozebul este omologat la:
Cartof 2-2,5 kg/ha (Phytophtora infestans);
Cartof 0,5 kg/t tubercului (Rhizoctonia solani);
Tomate 0,2% (Fulvia fulva, Corynebacterium michiganense, Xanthomonas vesicatoria pv vesicatoria, Septoria lycopersici);
Tomate 2-2,5 kg/ha (Phytophthora infestans);
Ceapa 0,2% (Peronospora destructor);
Castraveti 0,2% (Colletothricum lagenarium, Alternaria spp.);
Pomi fructiferi 0,2% (Venturia spp., Monilinia spp.);
Piersic 0,2% (Taphrina deformans); 
Prun 0,2% (Polystigma rubrum);
Piersic, cais 0,2% (Stigmina carpophila);
Vita de vie 0,2% (Plasmopara viticola, Botryotinia fuckeliana);
Hamei 2 kg/ha (Pseudoperonospora humuli);
Silvicultura 0,2-0,4 % (Fusarium spp.);
Crizantema 0,2 % (Puccinia horiana);
Grau 2,5 kg/t sam. (Tilletia spp.);
Sfecla 8 kg/t sam. (Pleospora bjoerlingii, Fusarium spp.);
Tutun 0,2 % (Peronospora tabacina). 
Mancozebul nu este compatibil in amestec cu substante alcaline cum ar fi polisulfurile, zeama bordeleza, calciul. Este compatibil cu majoritatea fungicidelor si insecticidelor. Inainte de utilizare este necesara consultarea tabelelor de compatibilitate si efectuarea unui test practic cu respectarea dozelor de amestec.


Dimetomorful - Morfoline

Dimetomorful se prezinta sub forma de pulbere fina, fara tendinta de aglomerare ireversibila in timp, de culoare galben-verzui. 
Acesta este un fungicid din grupa morfolinelor.
Dimetomorful are actiune sistemica, translaminara si de contact. Intrerupe formarea peretelui celular al ciupercii si este activ in toate stadiile ciclului evolutiv al ciupercilor. Aplicat foliar are o buna activitate preventiva, curativa si antisporulanta, cu efect rezidual indelungat. Dimetomorful se utilizeaza la culturile si in dozele conforme cu tabelul de mai jos:
- Cartof Phytophtora infestans 2,0 kg/ha 
- Ceapa Peronospora destructor 0,2% 
- Castraveti Pseudoperonospora cubensis 0,2% (2 kg/ha) 
- Tomate Phytophtora infestans 0,2% (2 kg/ha) 
- Hamei Pseudoperonospora humuli 2,0 kg/ha 
- Vita de vie Plasmopara viticola 2,0 kg/ha 
In plantatiile viticole tratamentele se aplica la avertizare, la un interval de 10-12 zile, inainte de inflorit si la 12-14 zile dupa inflorit. In culturile de cartofi si legume aplicarea tratamentelor se recomanda pe toata perioada de vegetatie in functie de evolutia si severitatea atacului de mana. Se recomanda aplicarea unui tratament, la aparitia primelor simptome de boala, in vederea stoparii infectiei inainte de raspandirea bolii. 
Solutia se va pregati inainte de utilizare in cantitatea necesara timpului de lucru. Se va agita bine solutia de stropit in timpul umplerii si aplicarii. 
 Pentru aplicare se pot folosi echipamente terestre pentru aplicarea in camp a fungicidelor, utilizate in mod obisnuit la culturile sus mentionate. Se vor utiliza duze specifice aplicarii fungicidelor. Volumul de solutie utilizat este in functie de echipamentul folosit. Se recomanda utilizarea volumului de solutie recomandat pentru fiecare cultura in parte.
Se va evita ca solutia de stropit sa ajunga pe alte suprafete sau culturi. 
Dimetomorful este in general miscibil cu insecticidele si fungicidele, precum si cu ingrasamintele foliare. Este insa recomandata utilizarea integrala a acestor eventuale amestecuri, imediat dupa pregatire. Pentru o folosire corecta, consultati tabelele de compatibilitati. 
 Timp de pauza: 
- Vita de vie – 28 zile; 
- Ceapa - 14 zile; cartofi - 7 zile; 
- Castraveti, tomate - 3 zile.