Legarea in uscat a vitei de vie

O lucrare de mare importanta o constituie inclusiv legarea vitei de vie. Modul in care legam via pe sistemul de palisare, de sustinere al butucilor, are efecte mari asupra calitatii celorlalte lucrari si asupra calitatii strugurilor. 
Dupa cum veti observa in imaginile de mai jos, legarea vitei de vie o realizez doar cu doua materiale: mlaja = rachita = salcie si rafie de legat via de la Wagner SRL Tulcea. Nu dispun de suficienta mlaja, incat sa pot lega via, asa ca ma vad nevoit sa suplinesc deficitul cu un alt material care sa nu afecteze butucul si care sa fie rezistent. Rafia de la Wagner SRL Tulcea, o utilizez si la legarea lastarilor verzi, deoarece isi pastreaza rezistenta pe toata durata sezonului, iar anul urmator se rupe cu usurinta si se poate realiza o legatura noua. In sezonul in curs, nici mlaja si nici rafia nu stranguleaza vita de vie, oferindu-i posibilitatea de crestere in diametru. 
Cum se leaga via in stilul de care amintesc?! Simplu. Daca mai toata lumea face musai incordatul coardelor de vita, eu nu mai fac acest lucru.
Butucul de mai imagine este un butuc de Feteasca regala, cu varsta de 26 de ani. Dupa cum puteti vedea, fiecare mugure este "pocnit", iar cresterea este verticala. Prin urmare, fiecare lastar se va prinde de sarme prin proprii carcei, iar o eventuala intarziere a legarii lastarilor, nu va impiedica efectuarea lucrarilor mecanice. In plus, acest tip de legare ofera o expunere mai mare la soare a strugurilor, care vor fi expusi pe toata suprafata sistemului de palisaj (sa-i spunem asa). 
Un alt beneficiu, il constituie situatia in care apar ploi in timpul campaniei de recoltare, din toamna, iar putregaiul cenusiu bate la usa. Tipul acesta de legare, ofera o mai mare aerisire a butucului, prin urmare strugurii se vor zvanta mai repede, impiedicandu-se formarea putregaiului. Nema putregai, nema costuri pentru tratamente impotriva putregaiului. Avantaj viticultor!
Acuma, nu vrea sa fiu mediocru si sa va expun doar avantajele, care sunt cu nemiluita. Singurul dezavantaj si cel mai mare este o eventuala grindina, care va va pune cu genunchii pe coji de nuca, din cauza expunerii mari a strugurilor. Acestia nu vor mai fi aparati de excesul de frunze si lastari, prin urmare, o grindina va periclita intreaga recolta.
Problema aceasta o putem rezolva fara ajutorul politicului, asteptand sa ne faca statii anti-grindina, care sunt costisitoare ca infiintare, ca intretinere si punere in functiune. Cele mai ieftine, la indemana statii antigrindina, cu costuri 0 (zero) sunt clopotele bisericilor din localitati. Daca la fiecare atentionare de formare a norilor din care pot avea loc caderi de grindina, s-ar bate clopotele de la toate bisericile din arealul avertizat, ne-am putea proteja culturile fara probleme.
Pana la urmatorul articol, va urez spor la treaba si recolte bogate!